İçeriğe geç
  • Matematik çözücüyü aç
  • Yapay zekâ öğretmene sor
  • AP dersi bul
  • Test oluştur
  • Hesap makinesini aç
  • Grafik hesap makinesi
  • Tüm hesaplayıcılar
  • Matematik rehberlerini oku
↑ ↓Açmak için Enter · Kapatmak için Esc
Problem çöz
Olasılıkİstatistik ve olasılıkOrtaokul≈ 0:52

Bir olayın 36 eşit olasılıklı sonuçtan 6 tanesi olumlu sonuçtur. Olasılığı nedir?

Animasyonlu adım adım bir ders. Her adımı altyazıyla izlemek için Oynat’a basın ya da aşağıdaki adımları ve dökümü okuyun. Cevap: P(A) = 1/6 ≈ 0.16666667 (16.666667%).

Kaydedilmiş video: ses ve görüntüdeki yazılar İngilizcedir. Altyazı: Türkçe. Bu dilde anlatım için etkileşimli sürümü açın.

Orijinal problem (İngilizce): Bir olayın 36 eşit olasılıklı sonuçtan 6 tanesi olumlu sonuçtur. Olasılığı nedir?

İngilizce video: MP4 indir (0.3 MB) · Altyazılar (WebVTT): Türkçe · İngilizce altyazılar (WebVTT)

Ekrandaki adımlar

  1. 1. Problem
    Çözümlü örnek
    Bir olayın 36 eşit olasılıklı sonuçtan 6 tanesi olumlu sonuçtur. Olasılığı nedir?
  2. 2. Adım adım
    1. P(A)=636=16≈0.16666667P(A) = \frac{6}{36} = \frac{1}{6} \approx 0.16666667
      Elverişli sonuç sayısını eşit olasılıklı toplam sonuç sayısına bölelim
    2. P(A′)=1−P(A)=56≈0.83333333P(A') = 1 - P(A) = \frac{5}{6} \approx 0.83333333
      Tümleyen: olay gerçekleşmez
    3. 6:306 : 30
      Olayın lehine oran
  3. 3. Cevap
    P(A)=16≈0.16666667P(A) = \frac{1}{6} \approx 0.16666667

    P(A) = 1/6 ≈ 0.16666667 (16.666667%)

Döküm

Problem. İşte problem: Bir olayın 36 eşit olasılıklı sonuçtan 6 tanesi olumlu sonuçtur. Olasılığı nedir? Tek olay (elverişli bölü toplam).

Adım adım. Elverişli sonuç sayısını eşit olasılıklı toplam sonuç sayısına bölelim. Tümleyen: olay gerçekleşmez. Olayın lehine oran.

Cevap. Yani cevap: P(A) eşittir 1 bölü 6 yaklaşık 0.16666667 (yüzde 16.666667). Olay, eşit olasılıklı 36 sonucun 6 tanesinde gerçekleşir; bu yüzden olasılığı yüzde 16.666667 olur; gerçekleşmeme olasılığı ise yüzde 83.333333 olur.

Bir olayın 36 eşit olasılıklı sonuçtan 6 tanesi olumlu sonuçtur. Olasılığı nedir? — adım adım video ders